Jak zmienić ustawienia hibernacji w Windows XP

Hibernacja w komputerze z systemem Windows XP to znacznie więcej niż zwykły "tryb uśpienia". Hibernacja to specyficzny proces, zaprojektowany w celu zapisania wszystkiego w pamięci na dysku twardym przed wyłączeniem komputera. Po ponownym włączeniu komputera system Windows przywróci wszystko na ekranie do stanu sprzed wyłączenia. Aby skutecznie korzystać ze stanu hibernacji, należy się upewnić, że na dysku twardym jest wystarczająca ilość miejsca do przechowywania plików tymczasowych, co w większości przypadków wynosi co najmniej 1 GB. Możesz włączyć hibernację za pomocą okna dialogowego Opcje zasilania.

1.

Kliknij prawym przyciskiem myszy dowolny pusty obszar pulpitu, a następnie wybierz "Właściwości" z menu rozwijanego. Otworzy się okno Właściwości ekranu.

2.

Kliknij kartę "Wygaszacz ekranu" u góry okna dialogowego Właściwości: Ekran. Kliknij przycisk "Zasilanie", aby otworzyć okno dialogowe Właściwości opcji zasilania.

3.

Kliknij kartę "Hibernacja", a następnie kliknij pole wyboru "Włącz hibernację", jeśli nie jest jeszcze zaznaczone. To okno informuje, ile miejsca jest dostępne na dysku twardym i ile miejsca jest potrzebne do hibernacji. Jeśli wymagana ilość wolnego miejsca wynosi 1024 MB, a na dysku twardym nie ma co najmniej takiej ilości, usuń niepotrzebne pliki z komputera i opróżnij kosz przed kontynuowaniem. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, kliknij "Zastosuj".

4.

Kliknij kartę "Schematy zasilania", aby upewnić się, że ustawienia mocy są zoptymalizowane dla komputera. Wybierz "Portable / Laptop" z menu Power Scheme, jeśli masz laptopa. Wybierz opcję "Home / Office Desk", jeśli masz komputer stacjonarny.

5.

Dostosuj określone czasy zgodnie z potrzebami. Jest to ilość czasu, jaki system Windows czeka po przejściu w stan bezczynności przed wyłączeniem monitora, wyłączeniem dysków twardych, przejściu w tryb gotowości systemowej i przechodzeniu w stan hibernacji.

6.

Upewnij się, że podane czasy są w porządku chronologicznym od góry do dołu. Podczas gdy monitor i dyski twarde mogą się wyłączać w tym samym czasie, nastąpi przejście do stanu wstrzymania systemu, a następnie nastąpi hibernacja systemu. Aby wyłączyć hibernację systemu, wybierz opcję "Nigdy".

7.

Kliknij "Zastosuj", aby zapisać zmiany, a następnie kliknij "OK", aby zamknąć okno dialogowe.

 

Zostaw Swój Komentarz